top of page

HARTCOHERENTIE, WAT IS HET? EN WAT KAN IK ERMEE?


Slim & Shape Yoga: Insight

Vervolg op: Doei stress. Hallo ontspanning! Iedereen heeft continu verschillende hartslagritmes. Dus een verschillende tijdspanne tussen je hartslagen. Dit is normaal en zo hoort het ook. Deze variatie in hartritme noemen we de HRV (heart rate variability / hart-ritme-variabiliteit). Je kunt deze HRV als een gezondheidsmeter gebruiken. Veel ziektes en afwijkingen gaan gepaard met een lage HRV. Ben je gezond en heb je weinig stress dan is je HRV juist hoger. Zenuwstelsel en hartslag Je autonome zenuwstelsel reguleert onbewust een groot aantal functies in je lichaam, waaronder je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten én het beïnvloed ook je hartslag! En dat is precies waar de hartcoherentie over gaat, je hartslag.

Effect chaotisch hartritmepatroon Je hart heeft een chaotisch hartritmepatroon als je gestresst bent en als je negatieve emoties ervaart. Dit zorgt er in je hersenen voor dat je moeite hebt met helder nadenken, herinneren, leren, redeneren en goede beslissingen nemen. Je sympathische zenuwstelsel is dan actief. Het sympatische zenuwstels valt onder het autonome zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je in je vecht- en vluchtmodus komt. Als dit lang aanhoudt is dit slecht voor je. In de volgende Insight meer over de werking van het sympatische zenuwstelsel.

Effect stabiel hart-ritme-patroon Ervaar je positieve emoties dan is het golvend patroon van je hartritme meer stabiel. In je hersenen zorgt dit voor een positief effect op je denken, voelen, presteren en intrepeteren. Je parasympathische zenuwstelsel is dan actief. Het parasympatische zenuwstelsel valt net als je sympathische zenuwstelsel onder het autonomezenuwstel en zorgt voor rust in je lichaam en geest. In de volgende insight meer over de bijzondere functie van het parasympathisch zenuwstelsel.

Hart-ritme-variabiliteit meten Als je je gemiddelde hartslag elke seconde meet en deze achter elkaar zet in een lijngrafiek, krijg je een bepaald patroon. Dit patroon kan grillig en puntig of juist vloeiend zijn. Daarnaast kan de lijn een hoge of een lage variatie laten zien. Incoherent hartritme-patroon Stress, negatieve emoties zoals boosheid, frustratie en onrust geven allemaal grillige en chaotische hartritme-patronen. Ook een verkeerde ademhaling draagt bij aan een chaotisch hartritme-patroon. De HRV weergave ziet er dan onregelmatig met puntige pieken en dalen uit. Het bloed in je lichaam wordt dan schoksgewijs door je aderen gepompt en je organen gaan minder goed samenwerken als dit te vaak gebeurt. Hartcoherentie Positieve emoties, tevredenheid, blijheid, waardering, ontspanning en liefde zorgen voor vloeiende en regelmatige hartritmepatronen. Dit heet hartcoherentie. Je lichaam werkt dan efficiënt en alle organen werken goed met elkaar samen. Je voelt je dan ook heel goed.

Om je zo goed mogelijk te voelen en je stress-levels in toom te houden kun je leren om coherent te ademen of anders gezegd: je coherentie te verhogen. Dit kun je leren met bijvoorbeeld de Inner Balance app van HeartMath. Deze app geeft ook inzicht in je hartcoherentie. YouTube instruction video Inner Balance app (Engels) YouTube instructiefilmpje Inner Balance app (Nederlands) Ga naar de bijbehorende Slim & Shape Yoga HOME PRACTICE.

Bron: lagerugpijnfysio.nl

Bronnen: stress-hartcoherentie.nl, wikipedia.org, youtube.com, lagerugpijnfysio.nl, skepsis.nl

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
bottom of page