top of page

VERANDER JE LEVEN, STAP VOOR STAP


SLIM & SHAPE YOGA INSIGHT

We hebben ze allemaal, slechte gewoontes. Sommige daarvan zijn niet zo dramatisch, maar de meeste zitten ons behoorlijk in de weg. Ze houden ons af van hoe we werkelijk willen zijn, of wat we willen bereiken.

EERLIJK ZIJN NAAR JEZELF

Misschien denk je nu aan dat figuurtje wat je ooit had, maar door je hectische leven lijkt het onmogelijk om elke dag op je voeding te letten. Of aan die geweldige reis die je zo graag wil maken, maar het geld bij elkaar krijgen lukt maar niet.

Als we heel eerlijk naar onszelf kijken, dan weten we precies wat het is dat ons van ons doel houdt.

VAARWEL

Toen ik realiseerde dat echt alleen ikzelf diegene was die voor verandering kon zorgen, ben ik gestart met het doorbreken van mijn slechte gewoontes. Een groot aantal heb ik inmiddels achter me gelaten. Zoals het aangaan en aanhouden van ongezonde relaties in de liefde en in vriendschappen. Ook bijna alle ongezonde eetgewoontes heb ik vaarwel gezegd, zoals het eten van: brood (elke dag), veel voorverpakt voeding (met E-nummers), pasta en ongezonde kant en klaar pizza's, gefrituurd en gebakken eten (met regelmaat), te veel kaas, ongezonde suikers, de foute chocola-varianten. En het drinken van: koemelk, frisdrank, kant en klare zogenaamde versgeperste fruitsappen.

VALLEN EN OPSTAAN

Stap voor stap liet ik het allemaal achter me. En het was een proces van vallen en opstaan. Dat moment dat je al weken geen ongezonde vette pizza of snackbar voedsel hebt gegeten maar er zo naar snakt. En als je jezelf ervan overtuigd hebt, dat je het echt wel dit keer mag eten, je daarna last van je buik krijgt of je enorm loom en niet happy voelt. En dan nog het gevoel dat je nu he-le-maal opnieuw moet beginnen met je 'afkick'-proces. Yep, waarschijnlijk voor iedereen wel heel herkenbaar. Maar hoe kwam ik dan toch van die ongewenste gewoontes af?

DIT IS WAT IK DOE

Er zijn 4 hoofdzaken die zorgen dat ik er elke keer weer in slaag om van een vervelende gewoonte af te komen:

♥ Het veranderen van mijn ademhaling tijdens die o zo lastige momenten.

♥ Elke dag herhalen wat mijn doel is.

♥ Geduld, oordeelloos en volharding.

♥ De inruil-methode.

Op de bovenste twee kom ik de volgende keer terug.

GEDULD, OORDEELLOOS EN VOLHARDING

Ongelooflijk veel geduld met mezelf hebben. Is het de ene dag niet gelukt? Ok, morgen weer een dag. Zonder er een oordeel over te hebben dat het deze keer niet gelukt is. Ik besef dat ik daarmee alleen mijn zelfvertrouwen om te kunnen slagen wegneem. Ik blijf proberen. Elke dag geef ik mezelf weer een nieuwe kans. Opgeven is geen optie. Beetje bij beetje lukt het steeds meer dagen achter elkaar wél!

DE INRUIL-METHODE

Ik ruil mijn ongewenste gewoonte in voor een positief nieuw iets. Wat dan op den duur mijn nieuwe gewenste gewoonte wordt! Zoals de berg verse rauwe groente die ik nu elke dag in shake-vorm wegslurp.

WETENSCHAPPELIJK BEWIJZEN

♥ Het gemiddelde aantal dagen om je gewoonte te veranderen ligt op 66 dagen. Let op, het gaat hier om een gemiddelde. Gemiddelde aantallen als 21 of 30 dagen zijn onjuist. Of er bij jou voor die bepaalde gewoonte meer of minder dagen nodig zijn is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je motivatie en hoe lang je je ongewenste gewoonte al hebt.

♥ Het is makkelijker om van een ongewenste gewoonte af te komen door deze in te wisselen voor iets anders positiefs.

♥ Des te langer je de ongewenste gewoonte hebt gehad, des te langer je in de meeste gevallen nodig hebt om ervan af te komen. Het kan dan dus best zijn dat die 66 dagen nog niet voldoende zijn. Maar geef niet op, gedurende het proces zal het steeds gemakkelijker gaan. Tot dan eindelijk het moment aanbreekt dat je van die vervelende gewoonte af bent!

♥ Jezelf blijven herinneren aan de reden waarom je van deze gewoonte af wil. Je motivatie. Wat voor positiefs krijg je ervoor in de plaats?

MEER INFO?

Lees het artikel op de site van sciencealert.com over hoe lang het duurt om een gewoonte te doorbreken. De wetenschappelijke onderbouwing.

Love

Kamasc Yoga 󾁀

Wordt vervolgd.

Wil je voortaan de Slim & Shape Yoga INSIGHT in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de Weekly Member Update (onderaan de site of via de pop-up).

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
bottom of page