top of page

STRESS VERMINDEREN MET JE VOEDING


Slim & Shape Yoga - INSIGHT

Er zijn verschillende manieren om stressverschijnselen te verminderen. Zoals voldoende rust en slaap krijgen, goed ademhalen, time management, werk doen wat je leuk vindt, peace of mind, maar ook je voeding speelt een belangrijke rol. Wat je eet heeft ondermeer invloed op je zenuwstelsel en de regulatie van je neurotransmitters. Voeding die je vooral niet zou moeten eten:

 • Suiker, sucrose, sacharose (oftewel: witte suiker, kristalsuiker, suiker gewonnen uit suikerbieten en suikerriet) Deze suikers brengen schommelingen in je bloedsuiker en verhogen onnodig je cortisol level. Ook onderdrukken ze de BDNF-activiteit. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor. Deze heeft invloed op het functioneren van je hersenen. Het wordt zelfs gelinkt aan depressie en schizofrenie. Ook zorgen deze suikers voor een chemische reactie in je lichaam die chronische ontstekingen veroorzaken. Op lange termijn zorgen deze ontstekingen ervoor dat je immuunsysteem niet goed kan functioneren, wat het risico op depressie vergroot.

 • Gluten Ze hebben een negatieve invloed op je gemoedstoestand en je hersenen. Ze bevorderen depressie en veroorzaken geestelijke gezondheidsproblemen.

 • Bewerkte voeding (processed food) Deze bevatten transvetten, kunstmatige kleurstoffen, kunstmatige zoetstoffen en andere synthetische ingrediënten die gelinkt zijn aan prikkelbaarheid en een slechte stemming.

 • Koffie Zorgt ervoor dat het stresshormoon catecholamines toeneemt, hierdoor wordt meer cortisol geproduceerd en extra insuline aangemaakt. Het vergroot de kans op infectie en het zorgt ervoor dat je je slecht voelt.

Voeding waarmee je stress kunt verminderen:

 • Pure chocola (zonder suiker). Het bevat meerdere neurotransmitters waaronder anandamide. Dit is een neurotransmitter die tijdelijk pijn en depressie blokkeert in je hersenen. Als je chocola eet neemt de hoeveelheid endorfine die door de hersenen wordt afgegeven toe. Endorfine geeft je een gelukzalig gevoel, het verzacht pijn en vermindert stress.

 • Donkere groene bladgroentes (zoals spinazie). Ze zijn rijk aan foliumzuur wat je lichaam helpt om stemming-regulerende neurotransmitters (inclusief serotonine en dopamine) aan te maken.

 • Gefermenteerde voeding (zoals zuurkool). Deze verbeteren je darmflora. In -Het tweede brein. Iedereen heeft'm - hebben we het gehad over hoe de bacterie in je darmen rechtstreeks je hersenen en je stemming beïnvloeden. De probiotica Lactobacillus rhamnosus bijvoorbeeld heeft een positieve invloed op je GABA level, die het stresshormoon corticosterone verlagen, hierdoor ervaar je o.a. minder angst. GABA is een neurotransmitter die zenuwcellen remt in hun activiteit.

 • Omega-3 Uit onderzoek blijkt dat omega-3 vet net zo goed werkt als anti-depressiva in de behandeling van depressies, maar dan zonder bijwerkingen. Omega-3 verlaagt met 20% je angstgevoel. Angst en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Omega-3 vind je o.a. in vis, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, avocado. Bovenstaande opsommingen zijn niet limitatief. Lees de bijbehorende HOME PRACTICE. bronnen:

 • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/27/10-stress-relieving-superfoods.aspx

 • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/770/Koffie/article/detail/1463695/2012/07/02/10-redenen-om-dat-kopje-koffie-te-laten-staan.dhtml

 • wikipedia

 • https://suikerwijzer.nl/slechte-suiker-de-verschillende-soorten-herkennen/

 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/81448-chocolade-samenstelling.html

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
 • Facebook - Black Circle
bottom of page