SKIN DETOX. WAT IS DAT? EN HOE DOE JE DAT?
Tijdens een Slim & Shape les spraken wij over schadelijke stoffen die we via onze voeding binnen krijgen. Bijvoorbeeld door het eten van bewerkte voeding en gefrituurde snacks of door te kiezen voor niet-biologische voeding.
Maar... we krijgen ook veel gifstoffen via een andere manier binnen, namelijk via onze huid. Van alles wat we op onze huid aanbrengen, wordt maar liefst 60% door ons lichaam opgenomen. Niet zo gek, want de huid is ons grootste orgaan. De belangrijkste functie van onze huid is het beschermen tegen ziekteverwekkers. Daarnaast ondersteunt ze de natuurlijke reiniging van het lichaam. Helaas smeren, spuiten en sprayen we er allerlei producten op die niet zo goed voor ons zijn. Een heel simpele graadmeter is de volgende: zou jij wat je op je huid smeert ook durven eten?
De ingrediënten van de meeste verzorgingsproducten zijn namelijk niet geschikt voor consumptie. Sterker nog, een aantal ervan zijn zelfs erg gevaarlijk en worden rechtstreeks gelinkt aan kanker en hormoonverstoringen. Daarom neem ik graag de -in mijn ogen- 3 meest gevaarlijke stoffen die je terugvindt in make-up, huidverzorging, douchegels en shampoos met je door. Producten met deze ingrediënten vervang je het liefst door een vriendelijkere variant:
1. Sulfaten: Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Dit is waarschijnlijk HET gevaarlijkste ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het wordt veel gebruikt omdat het een goedkoop reinigingsmiddel is dat veel schuim geeft. Het wordt daarom gebruikt in 90% van de schuimende cosmeticaproducten, waaronder douchegels, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim. Maar wist je dat SLS een agressief goedje is, dat ook gebruikt wordt om motoren te ontvetten? Niet zo goed voor de natuurlijke beschermlaag van jouw huid... Door de combinatie met andere ingrediënten vormt SLS toxische stoffen die via onze huid in de bloedbaan en vervolgens ook in organen terecht komt. Heb je last van huidirritaties, allergieën of een zeer droge huid? Schrap dan producten met sulfaten uit je badkamerkastje en stap over op SL(E)S-vrije producten.
Veel bekende merken hebben tegenwoordig een natuurlijke en SL(E)S vrije lijn, daarvan moet je soms nog wel even de ingrediëntenlijst checken. Niet alles is zo natuurlijk als de oneliner op de verpakking aanduidt. Daarnaast zijn er steeds meer biologische en natuurlijke merken in de winkels en online verkrijgbaar. Soms is dat even wennen, omdat de producten minder schuimen. Minder schuim, betekent overigens niet minder schoon. Je hoeft er dus niet meer van te gebruiken.
Maar wist je dat je veel producten ook heel simpel zelf kunt maken? Google maar eens op “No poo” en je vindt veel alternatieven voor shampoo met ingrediënten die je ongetwijfeld in je keukenkastje hebt staan. Het is ook erg leuk om zelf je eigen zeepjes, bodylotions of gezichtscrèmes te maken. Er zijn gespecialiseerde websites waar je veel recepten vindt en vaak ook de grondstoffen en hulpmiddelen kunt kopen.
2. Parabenen: waaronder methyl, ethyl, propyl en butyl (E214 t/m E219 en E319 t/m E321)
Na sulfaten vind je in het grootste deel van verzorgingsproducten ook parabenen. Dit zijn conserveringsmiddelen. Ze worden via de huid in het lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen worden in verband gebracht met kanker: zo werden bij autopsies parabenen teruggevonden in tumoren en zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die parabenen in verband brengen met borstkanker.
Bovendien staan parabenen bekend als xeno-oestrogenen; stoffen met een oestrogeen-achtige werking die onze hormoonbalans beïnvloeden en zodoende onvruchtbaarheid, kanker aan het reproductieve systeem, lage spermatelling en vervrouwelijking van mannen kunnen veroorzaken. Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar parabeen-vrije alternatieven!
Het goede nieuws is dat ook steeds meer fabrikanten parabenen weren. Zo zijn bepaalde producten van Dove, Nivea en Sanex al parabeenvrij. Ook verzorgingsproducten die je bij de apotheek kunt kopen, zijn vaak al vrij van parabenen (denk aan merken als La Roche Posay en Eucerin ). Zelf vind ik dat het Belgische merk Rainpharma hele fijne producten heeft, die zijn vrij van parabenen en sulfaten en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Maar natuurlijk zijn er veel meer fijne merken!
3. Aluminium
Huh? Ja, ook aluminium vind je terug in verzorgingsproducten. Met name in deodorant, maar ook in zonnebescherming crèmes. Hoewel er verschillende onderzoeken zijn die elkaar tegenspreken over de schadelijke gevolgen van aluminium, het zou borstkanker kunnen veroorzaken, is wel bewezen dat aluminium wordt opgenomen door het lichaam. Ook troffen onderzoekers bij vrouwen met borstkanker een significant grotere hoeveelheid aluminium aan in hun borstweefsel dan bij gezonde vrouwen. Kathy en ik nemen dat risico liever niet. Het was even zoeken, maar inmiddels hebben wij beiden een goede, gezonde deodorant gevonden, die ook nog eens goed werkt!
Kathy zweert inmiddels bij de poeder deodorant van The Ohm Collection. Haar favoriet is: coconut. “Prachtige verpakking, werkt écht en ruikt ook nog eens heel lekker” aldus Kamasc. Zelf ben ik inmiddels grote fan van de Loveli deodorant in de geur Fresh Cotton.
Andere toxische stoffen
Helaas is hiermee de lijst met schadelijke stoffen niet klaar. Er zijn er nog veel meer: van kunstmatige parfums die tot ernstige allergische reacties kunnen leiden tot minerale oliën die in vaseline, crèmes en lip-producten zitten. Die laatste verstoren de vocht- en vetbalans van de huid, maar worden ook met tal van andere schadelijke effecten gelinkt. Interessant feitje: de gemiddelde vrouw krijgt in haar leven 2-4 kg lippenbalsem binnen, door bijvoorbeeld het likken van de lippen.
En wil je een ‘schoner’ alternatief voor jouw parfum? Denk dan eens aan de Personal Assistants uit onze collectie. Die zijn namelijk ook prima als lekker luchtje te gebruiken :-)
Veilig alternatief
Wil je weten of de producten in jouw badkamerkastje veilig zijn? Check dan eens de app Think Dirty. Deze app is helaas nog niet volledig afgestemd op de Nederlandse markt, maar door de streepjescode van de producten te scannen, krijg je van de meest gangbare producten wel een goed beeld van hoe "veilig" het in gebruik is. Skin detox, zo doe je dat!
Minder gifstoffen tot je nemen is een van de eerste stappen naar een healthy life. Je weet nu dat daar dus ook de gifstoffen bij horen die je via jouw huid tot je neemt. Via de Slim & Shape detox-houdingen, de ademhalingstechnieken en balmassage kun je op een veilige manier de gifstoffen die al in je lichaam zitten, kwijtraken.