top of page

STRESS UITWRINGEN - zo doe je dat:

Als je voor een langere tijd veel stress ervaart, gaat je lichaam een te grote hoeveelheid van het stresshormoon cortisol afgeven. Dit stresshormoon is een product van je bijnieren. De bijnieren staan onder controle van de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier ter grote van een erwt aan de onderzijde van de hersenen.* De bijnieren raken overwerkt en uitgeput als ze veel cortisol moeten produceren. Dit lijdt vervolgens tot moeheid, meer stress en een depressief gevoel. Je raakt uitgeput.

5 EFFECTIEVE MANIEREN OM JE CORTISOL-LEVEL IN BALANS TE BRENGEN:

1. ACHTEROVERBUIGINGEN

Tijdens achteroverbuigingen worden de bijnieren samengeperst. Achteroverbuigingen vertragen de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar alle cellen voor de tijd dat je in de achteroverbuiging bent. Op het moment dat je eruit komt stroomt alles weer extra goed door.

Let op!

Altijd als je achteroverbuigingen hebt gedaan doe je ook een aantal vooroverbuigingen om je wervelkolom weer te neutraliseren.

2. DOE YOGA-TWISTS

Deze hebben een detox effect. Je wringt hiermee de inwendige organen zoals de lever en de nieren uit. Dit bevordert de stressafname.

3. EEN DIEPE BUIKADEMHALING

Oftewel de middenrifademhaling. Adem zoveel mogelijk gedurende de dag naar je buik toe. Hierbij adem je zowel in als uit door de neus!

Jouw ademhaling is zo'n invloedrijk instrument. Het is hét instrument waarmee je jouw centrale zenuwstelsel positief kan beïnvloeden, enkel door diep en volledig te ademen! En je hebt dit instrument altijd bij je! Ook al doe je maar 10 diepe ademhalingen per keer! Het is direct alsof je op de reset-knop hebt gedrukt.

4. NEEM VOLDOENDE RUST

Neem rust! En ga op tijd naar bed! Je bent uitgeput tijdens stressvolle situaties. Je moet echt bijtanken!

5. STRESS VERMIJDEN

Eigenlijk moet deze natuurlijk op nummer 1 staan. Als je iets kunt veranderen aan de reden waarom je stress hebt, doe dit dan. Is het dat je bijvoorbeeld stress ervaart omdat een deadline dichterbij komt? En je bent nog steeds niet begonnen aan die specifieke taak? Begin er dan gewoon aan en je zult merken dat in de meeste gevallen het stressgevoel direct afneemt. Enkel omdat je aan de taak begonnen bent!

Ligt het hebben van jouw stress buiten jouw invloed op dat moment? En heb je er nu eenmaal even mee te dealen? Focus dan op het uitvoeren van de bovenstaande 4 punten.

*Bron: www.nvacp.nl

Ga voor meer INSIGHTS naar de NEWS BLOG.

Wil je voortaan de Slim & Shape Yoga INSIGHT in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de Weekly Member Update onderaan de website.

INSIGHT - Slim & Shape Yoga

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
bottom of page