top of page

DOEI STRESS. HALLO ONTSPANNING!

Verschillende factoren op een dag zorgen ervoor dat je emoties een beetje of heel erg gaan schommelen. Door deze schommelingen gaat je ademhaling ook 'schommelen'. Je gaat minder diep en gelijkmatig ademhalen.

Adem die 'schommelt' Een schommelende ademhaling geeft je hersenen het seintje dat er iets aan de hand is. Je brein wordt onrustig maar ook je sympathisch zenuwstelsel reageert hierop. Je lichaam wordt gespannen. Het sympatisch zenuwstelsel zet je lichaam in de actie-, vlucht-, vechtstand. Dit is op den duur zeer uitputtend.

Evenwichtige ademhaling

Is je ademhaling regelmatig, diep en langzaam dan krijgt je brein het seintje dat alles ok is. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt dan geactiveerd. Dit is het onderdeel van je zenuwstelsel die je een ontspannen gevoel geeft. Je lichaam wordt in de rust- en herstelstand gezet.

Een gecontroleerde ademhaling:

  • activeert je parasympatisch zenuwstelsel

  • verlaagt je stress-niveau

  • vergroot je oplettendheid

  • geeft een boost aan je immuunsysteem

  • versnelt je genezingsproces

  • vermindert angstgevoel

  • vermindert slaaploosheid

  • vermindert depressie

Coherent ademen Naast het bewust uitvoeren van een diepe, rustige ademhaling, kun je ook coherent ademen. Misschien heb je hier al vaker over gehoord. Het is een manier van ademen waarbij je brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar communiceren. Dit geeft een zeer prettig ontspannen gevoel. Je bent dan in je hartcoherentie. Hierover de volgende keer meer!

Wordt vervolgd. Ga naar de bijbehorende HOME PRACTICE. Meer INSIGHTS. Wil je voortaan de Slim & Shape Yoga HOME PRACTICE in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de Weekly Member Update onderaan deze site of via de pop-up in je scherm.

Slim & Shape Yoga: INSIGHT

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
bottom of page