top of page

WAAROM IS KOUD DOUCHEN GOED VOOR JE?

6 redenen waarom je koud zou willen afdouchen:

1. Je huid wordt sterker en strakker. Minder kans tot verslapping van je huid. Onder andere doordat je doorbloeding wordt gestimuleerd door het koude water, versterkt je huid. Ook wordt je huid er strakker van. Warm water zorgt juist weer voor verslapping van je huid.

2. Het helpt je afvallen Je lichaam moet harder werken om je warm te houden. Dit kost meer energie. Je mitochondria speelt hier een belangrijke rol in. Deze zit in je cellen. De mitochondria is continu bezig energie door te zetten naar je cellen zodat je warm kunt blijven. De mitochondria kan dit doen doordat deze op haar beurt weer wordt gevoed met zuurstof en vet. Hoe beter jij ademt, hoe meer zuurstof je stuurt naar je cellen en dus naar je mitochondria. Hoe meer zuurstof de mitochondria tot haar beschikking heeft des te meer vet kan ze 'verbranden/oxideren' om je warm te houden.

3. Goed voor je bloeddruk en bloedcirculatie Bij kou sluit je lichaam automatisch de bloedstroom naar de minder vitale lichaamsdelen: armen en benen krijgen minder bloed, daar vernauwen de vaten. Hierdoor kan er een goede doorbloeding behouden worden voor de vitale lichaamsdelen: hart, lever, longen en nieren. Na de koude douche, wordt je lichaam weer blootgesteld aan warmte. Alle lichaamsvaten (juist ook die van de minder vitale lichaamsdelen) gaan dan ineens helemaal openstaan. Hierdoor komt de doorbloeding goed op gang. Dit is een erg gezond proces voor je lichaam.

4. Het geeft je energie

Probeer het zelf uit, 's ochtends koud afdouchen. Je zult merken hoeveel meer energie je hebt. Je voelt je energieker en sterker dan ervoor. Het zorgt er ook voor dat je meteen helemaal wakker bent en fris voelt. Een nieuwe dag, een nieuwe start!

5. Verbetert je immuunsysteem

Op het moment dat je onder de koude straal van de douche staat, gaat je lichaam direct aan het werk. Je lichaam wil namelijk kosten wat het kost de temperatuur gelijk houden. Door het koude water, gaat je lichaam energie gebruiken (verbranden) om zichzelf te kunnen opwarmen.

Je immuunsysteem wordt in de tussentijd getraind, omdat het een stressvolle situatie te verwerken heeft, namelijk: de kou en de daarmee gepaarde temperatuurverlaging van je lichaam. Doordat je lichaam er alles aan doet om je weer warm te krijgen ben je je immuunsysteem aan het trainen!

6. Beter bestand tegen de kou in de winter Door je lichaam met koud afdouchen te trainen, ben je beter bestand tegen kou. Je zult merken dat je kou minder 'erg' gaat vinden. Je lichaam en hoofd gaan er minder heftig op reageren.

Let op!

  • Heb je hartritmestoornissen? Verlaag dan langzaam de temperatuur onder de douche.

  • Met koud douchen bedoelen we rond de 10 tot 12 graden. Anders heeft het niet het gewenste effect. In Nederland is dit de gemiddelde temperatuur van je douchewater als je de kraan helemaal koud draait. Uit studies is gebleken dat rond de 10 graden 2 minuten lang koud afdouchen, de meeste voordelen heeft voor je gezondheid.

  • Kou en warmte gaan hand in hand. Kou heeft zo haar voordelen en warmte heeft zo haar voordelen. Maak van beide optimaal gebruik op het juiste moment!

Bronnen: Wim Hof (the Ice Man), optimalegezondheid.com, sportrusten.nl, bmind.nl, Ruben Meerman

Lees ook de bijbehorende HOME PRACTICE.

Slim & Shape Yoga - INSIGHT

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
bottom of page